СООПШТЕНИЈА

Јавно барање до надлежните институции за овозможување на меѓународна независна истрага

580048_3498592895898_957611312_a

 

ДоСредствата за Јавно информирање

Предмет: Соопштение на ВМРО-Народна партија 

 

Почитувани,

Во врска со расчистување на случајот околу трагичната сообраќајна несреќа, во која животот го загуби сопственикот на Фокус, г. Никола Младенов,

ВМРО – Народна Партија, го упатува ова Барање до надлежните институции, со кое БАРА:

–    Под итно да се овозможи меѓународна независна истрага, со што би се расчистиле сите сомнежи и би се стопирале сите шпекулативни верзии за трагичната смрт на Никола Младенов.

Не е дозволиво кон целата македонска јавност и не е човечки кон семејството на Младенов , се уште и по 7 дена од неговата смрт, надлежните органи за спроведување на истрагата да молчат или да даваат оскудни информации.  По што во јавноста се подгреваат разни произволни верзии и шпекулации околу овој случај.

ВМРО – НП, ценејќи го моментот во кој е случена несреќата и од почит кон новинарот Младенов, смета дека само со независна меѓународна екпертиза вистината за трагедијата ќе излезе на виделина и ќе биде прифатлива за сите.  Со секаква друга постапка во овој момент смртта на бардот на македонското новинарство и еден од ретките искрени борци за демократија  ќе биде обвиткана со многу сомнежи.

ВМРО НП не сака да верува дека стил на владеење на оваа власт е после секои избори да се случуваат мистериозни трагични настани со смртни последици и згаснување на медиуми.

Јасно е дека со смртта на Младенов сериозно е доведено во прашање понатамошното опстанување на дневниот Фокус, единствениот весник што не е под контола на власта.


Загрижени сме и вчудоневидени од масовноста и леснотијата на купување на гласови на овие локални избори

22738_101584103209306_3142492_nКаков белег ќе оставиме?

Каков белег оставивме?

 

 

Почитувани,

 Локалните избори кои што сеуште се во тек не се ниту фер, ниту слободни, ниту демократски.

Ненавлегувајќи во набројување на неправилности доволни се случувањата во ДИК каде што низ директен телевизиски пренос сите граѓани се уверија во неискреноста на власта.

Очекуваме сличната фарса да продолжи и деновиве во Управниот суд.

Во ВМРО-Народна партија сме многу сериозно загрижени и вчудоневидени од масовноста и леснотијата на купување на гласови на овие локални избори. Слушајќи ги коментарите на граѓаните, човек ќе помисли дека ваквиот начин е легализиран со позитивните законски прописи а не казниво дело како што предвидува законот.

Во секоја демократска држава доделувањето на субвенции, симболични покачувања на плати и социјални додатоци, простување на долгови, вработувања и други бенефиции од државата, доколку терминолошки би се поклопувале со време на кампања, се одложуваат за да не влијаат на изборниот процес.

Купувањето на гласови во последните 48 часа од изборниот процес беше толку масовно и отворено што обичните граѓани не можеа да ја разберат гордоста на оној што купил или пак среќата на оној што го продал својот глас.

Бидејќи ова не се нивни пари туку пари на сите граѓани на Република Македонија, висината на цената за поединечно или фамилијарно гласање не беше проблем, колку и да се побараше се плаќаше.

Сознанијата од тоа кај граѓаните се следните: Власта која цел месец и повеќе не бомбардираше секојдневно на нивните медиуми со фалби за поранешните свои успеси, и со понудата на 10 112 нови проекти, очигледно е дека и самата не верувала во ефектите на сопствената пропаганда па затоа свесно се одлучи да примени ваква форма на обезбедување на победа.

Од друга страна се потврди дека голем дел од граѓаните не веруваат во сите нејзини пропаганди и ветувања туку до даваат својот глас за она што им е најсигурно. Примање поткуп.

Новата локална власт со купувањето на гласови на некој начин се амнестира од обврската за реализирање на предизборните ветувања затоа што верноста на најголемиот дел од  гласачите е платена.

Од друга страна и граѓаните кој го продале својот глас немаат образ да бараат исполнување на предизборните ветувања како личните така и општествените.

Сега е последната шанса граѓаните да се спротистават на ваквите процеси во Македонија додека не добиле општествена униформа затоа што после ова, нормалното демократско однесување ке се прогласува за Ерес.

На крај, ВМРО-Народна партија ги поздравува и им честита на сите чесни граѓани кои гласале по сопствено убедување за било која партија и успеале да го сочуваат својот образ и достоинство.

Од друга страна, овие другите гореспоменатите, кои беа среќни само еден ден дружејки се со власта со поднадуени стомаци и замастени чела ке продолжат да бидат најголеми плачковци до некои наредни избори… За нив коментар нема ништо. Таквите толку заслужуваат.

Со почит

ВМРО-Народна партија


Страна 30 of 30« почетна...51015...2627282930