Соопштенија

Зошто се премолчуваат настани во Србија кои го загрозуваат македонскиот идентитет?

ВМРО-Народна партија со интерес ја проследи посетата на Московскиот и Патријархот на цела Русија, г-дин г-дин Кирил  на Србија и изразува длабоко жалење од целосниот медиумски мрак на провладините медиуми, премолчувајќи кристално чисти и јасни Негови пораки за статусот на МПЦ.

ad283f3d-b158-4e2f-be57-446f5fa02d0b

Имено, рускиот Патријарх на средбата со српскиот Патријарх, недвосмислено порача дека МПЦ е неотуѓив дел од СПЦ. Како потврда на ова следеше и официјална средба со претставници на непризнатата црква во Македонија, Православната Охридска Архиепископија на расчинетиот владика Вранишковски. Дополнително, поканата на ПОА да учествува на богослужба заедно со руски и српски православни свештеници во сослужение чиноначалствувано од рускиот Патријарх и српскиот поглавар, канонски ја определуваат позицијата на ПОА за нивна братска православна црква .

ВМРО-Народна партија очекуваше жестока реакција од Синодот на МПЦ за крајно негаторскиот однос на братските православни цркви на Русија и Србија, кон МПЦ. На големо наше разочарување немаше никаква реакција и од страна на официјалните власти во одбрана на правата на православните македонски верници претставени од МПЦ. Ваквиот дециден став на рускиот Патријарх ги демаскира сите заговорници од власта и нејзините медиуми дека заради одбраната на идентитетот треба да се определиме за Русија како наш иден стратешки партнер, со Србија како наш главен лобист.

ВМРО-Народна партија постојано укажува на сите провокации и негирања што доаѓаат од Србија, како по правило не наидуваат на никаква осуда од страна на власта. Премолчувајќи го и овој голем скандал, кој значи директно негирање на македонскиот идентитет, свесно не фрла во прегратките на Србија. И за крај, дали огромниот порив на симпатии од власта кон Србија, ќе оди до таму да резултира со дистанцирање од МПЦ и приближување кон ПОА.


ВМРО –НП го честита празникот 23 Октомври – Ден на формирањето на ВМРО

vmro_np

ВМРО –Народна партија  им го честита празникот 23 Октомври – Ден на формирањето на ВМРО, на своите членови, симпатизери и сите граѓани на Република Македонија.

Огромниот пиетет што го чувствуваме кон основачите на ВМРО и нивното дело, пред се заради нивниот сон за независна и самостојна Македонија, кој длабоко го внедрија во многу генерации, конечно беше исполнет во 1991 година.

Заради ова, се определивме овој свет ден да го честитаме со вистинското име.

 


Регулаторна можеше да дозволи многу пониска малопродажна цена на горивата

580048_3498592895898_957611312_a

ВМРО –Народна партија  реагира на примената на методологијата за утврдување на цените на нафтените деривати од страна на Регулаторната комисија.

Во услови кога имаме рапидно опаѓање на цената на суровата нафта на светскиоит пазар, кое за последниве три месеци изнесува повеќе од 25%, сметаме дека 8% кумулативно намалување на малопродажната цена од страна на Регулаторната комисија,  за овај период е минимално. Сите параметри врз основа на кои се определува малопродажната цена на нафтените деривати се во постојано опаѓање, со процент за кои сме убедени дека може да се дозволи значително пониска малопродажна цена од сегашнава. На ова не влијаат ниту минималните курсни разлики кои се незначителни за овај период.

ВМРО – Народна партија укажува на едностраното толкување на методологијата од страна на Регулаторната комисија, со што прави алиби за себе, за неоправданото одржување на високите цени на дериватите.

ВМРО – Народна партија и предлага на Владата на Р.Македонија, да побара други извори за полнење на буџетот и да се откаже од делот од профитот што според методологијата неоправдано го приграбува за себе, со што малопродажните цени на дериватите би имале пореална цена , далеку пониска од сегашнава. Тое ќе биде една од мерките што ќе овозможи заздравување на исцрпеното и непродуктивно стопанство и подобрување на стандардот на крајно осиромашените граѓани на Р.Македонија.

 

 


„Законот за трето дете“ е најантимакедонскиот закон донесен од било која влада на Македонија

vmro logo

ВМРО – Народна партија  по третпат ја повикува Владата на Р.Македонија да достави предлог до Собранието на Р.Македонија  за укинување на  законот популарно наречен ,,закон за трето дете,, кој според наше мислење е најантимакедонскиот закон што е донесен досега од било  која влада на Р.Македонија.

За времето од кога е на сила овој закон до денес, статистичките податоци за новородени деца, укажуваат на катастрофални демографски промени на штета на македонскиот народ. Бидејќи од година во година, ваквите тенденции се зголемуваат со уште поразорно темпо, во многу скоро време македонскиот идентитет ќе биде загрозен од штетните последици на овој закон. Згора на тоа, постојаното намалување на македонците во однос на вкупното население во Р.Македонија и радикално различните ставови и чувства кон уставното име, може да предизвика промена на името од граѓаните кои според овие демографски движења многу брзо ќе бидат мнозинство, со што ја прави безсмислена сегашната цврста позиција на владата за зачувување на името и одбраната на идентитетот на македонскиот народ.

ВМРО-Народна партија ја охрабрува владеачката ВМРО-ДПМНЕ која беше иницијатор за донесување на овој избрзан и нестудиозно подготвен закон, чии штетни последици недвосмислено ги констатира и нивната комисија за демографски движења чиј претседател е Влатко Ѓорчев, соодветно да реагира со тоа што ќе ја подржи оваа иницијатива.

 

 


Нашиот предлог претставува идеална позиција и за двете страни и добра основа за започнување на дијалог

grb

ВМРО-Народна партија внимателно го проанализира текстот на извештајот од Европската Комисија и со голема загриженост констатира  дека ова е дефинитивно најлошиот извештај за состојбите во  Р.Македонија, откога ја има добиено препораката.

Извештајот претставува последна опомена и јасно изразена  нулта толеранција за Р.Македонија, дека доколку во наредниве два месеци не ги исполниме политичките услови наведени во него, по автоматизам ќе значи целосно изолирање на Р.Македонија од сите евроатлантски интеграции, што ќе има катастрофални последици дури и за опстанокот на државата.  Ваквата неповолна внатрешна состојба и влошената политичко безбедносна ситуација во регионот и пошироко, бара висок степен на државничко однесување на сите политички лидери во Р.Македонија.

ВМРО-Народна партија, заради тоа го повторува предлогот за итно започнување на политички дијалог меѓу власта и опозицијата со што ќе докажат дека државниот интерес им е над партискиот , што во извештајот беше посочен како основен внатрешно политички проблем. Притоа, во целост ги подржуваме четирите од вкупно пет барања што опозицијата ги достави до власта. Истовремено и од  СДСМ очекуваме максимално конструктивен приод за  барањето за формирање на техничка влада.

ВМРО-Народна партија смета дека нашиот предлог три месеци пред денот на изборите актуелните министри за внатрешни работи, за правда и за финансии и директорите на Управата за безбедност и контраразузнавање и Бирото за јавна безбедност, да се заменат со експерти кои не се членови на политички партии, со мандат до завршување на изборите. Ова решение би важело пред секои парламентарни избори.

ВМРО-Народна партија смета дека ова е идеална позиција и за двете страни и добра основа за започнување на дијалог што ќе значи излез од сегашниот политички ќорсокак.