Соопштенија

ВМРО-ДПМНЕ СЕ ПРЕТВОРИ ВО СИЛНА ЧЕТНИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА

580048_3498592895898_957611312_a

ВМРО – Народна партија преку својата комисија за заштита на идентитетот и  културното наследство на македонскиот народ, прашува : До кога ќе трае колективното лудило на градоначалниците од владеачката ВМРО-ДПМНЕ кои ангажираат контраверзни пеачи од српската естрада за многи високи хонорари, а по повод прославите што на некој начин го обележуваат идентитетот на македонскиот народ. Врв на глупоста е синоќешниот настап на Аца Лукас на пастрмајлијадата во Штип, градот во кој се родени тројцата најголеми лидери на изворното ВМРО, кои до 2003 година цел век беа на чело на партијата.

Затоа, комисијата одлучи годинешнава престижна награда ,,златна шајкача 2014,, да му ја додели на градоначалникот на општина Штип, Илчо Захариев. И тоа, не како досега доделените, туку  ,,парадна златна шајкача,, која годинава за првпат е востановена за посебни заслуги за  ширење на србоманството во Р.Македонија. Такви шајкачи носеа српските офицери на парадите што се одржуваа пред офицерскиот дом во Скопје, за време на српската окупација на Македонија, кој сега сопартијците на Илчо Захариев го враќаат во полн сјај и потполно автентичен, за да ги потсетува граѓаните на Р.Македонија на тие не така дамнешни времиња. Очигледно ВМРО-ДПМНЕ се претвори во силна четничка организација која има за цел асимилација на македонскиот народ како српски.

 Комисијата упатува остра критика и до македонските пеачите кои се согласиле да бидат само декор во претставите на Аца Лукас и Жељко Јоксимовиќ, кога е општо познато дека пеат многу подобро од нив.


ВМРО-Народна бара одземање на титулите на експертиите кои го имаат докажано словенскиот идентитет на македонскиот народ

Загрижени сме и вчудоневидени од масовноста и леснотијата на купување на гласови на овие локални избори

ВМРО – Народна партија по повод бурните реакции и полемики што ги предизвика изјавата на новиот американски амбасадор во Р.Македонија, со која идентитетот на македонскиот народ го нарече словенски, уште повеќе ја разжешти расправата по оваа тема што последниве неколку години е актуелна, предлага: Собранието на Р.Македонија на предлог од Владата да спроведе процес на лустрација во сите научни кругови и да ги обелодени со име и презиме сите историчари, лингвисти, магистри, доктори на науки, професори и академици кои во своите трудови научно и историски го докажаа словенскиот идентитет на македонскиот народ, при тоа прогласувајќи го ова прашање за конечно решено.

ВМРО – Народна партија во име на многуте изманупулирани генерации бара одземање на нивните звучни титули, со кои се стекнале работејќи токму на изучувањето на словенскиот идентитет на македонците, кои се напишани на македонски јазик за кој самите тврдат дека потекнува од групата на словенски јазици, а сега целосно негирајќи се себеси и нивниот минат труд, ревносно да го наметнуваат античкиот идентитет. Одбирајќи помеѓу комодитетот што го обезбедува вазалството кон власта, а на штета на научната вистина, на најбеден начин го распродадоа својот личен авторитет и стекнатиот углед во научните кругови. Заради сево ова, од нив самите не можеме да очекуваме храброст и искреност да застанат во одбрана на поранешните нивни научни достигнувања.

Затоа, ВМРО – Народна партија предлага да се формира Комисија што ќе ги лустрира носителите на престижните титули, заради кои, последниве 5-6 години е направен целосен хаос и невидена подвоеност меѓу народот, во поглед на идентитетската припадност. На ваков начин, комисијата врз основа на факти и документи, непобитно ќе  утврди кои научни работници и заради кои мотиви, во повеќе наврати грубо го манипулирале сопствениот народ дека е словенски, а за возврат добивале титули, привилегиран статус во општеството, високи хонорари, јубилејни и годишни државни награди и признанија за животно дело.


Власта ја злоупотреби изјавата на амбасадорот да го отцрни словенскиот идентитет на македонскиот народ

ВМРО – Народна партија остро протестира на несоодветната и избрзана реакција на МНР, а во врска со изјавата на новонаименуваниот амбасадор на САД во Р.Македонија.

ad283f3d-b158-4e2f-be57-446f5fa02d0b

Ваква непромислена постапка од министерство на владата на Р.Македонија, досега незабележана во дипломатијата, ги разгоре страстите на провладините медиуми кои жестоко и неоправдано се нафрлија на официјалната надворешна политика на САД, со што се нанесени несогледиви последици на понатамошниот развој на односите со нашиот најголем стратешки партнер. Сегашната неповолна ситуација во која се наоѓа Р.Македонија на меѓународен план, бара сериозно да размислиме како да се однесуваме на укажувањата и критиките кои доаѓаат од нашите пријателски држави. Во спротивно, доколку и понатаму го задржиме   ваквото самобендисано однесување, ќе бидеме се` подалеку од евро-атланските интеграции  и ќе тонеме во изолација. Последната   изјава на американскиот амбасадор треба да се сфати како добронамерна порака до власта со цел  да ја отрезни од заблудите што произлегуваат од  процесот на антиквизација кој таа го иницира и продолжува да го подржува.

ВМРО – Народна партија е згрозена од начинот како владините медиуми го дефокусираа значењето на оваа политичка изјава, гледајќи во неа опасност за нивната разурнувачка пропаганда против словенскиот идентитет на македонскиот народ и уште пожестоко тргнаа во одбрана на нивниот антички проект. Со тоа директно ги повредија чувствата на најголемиот број граѓани кои се чувствуваат како македонци со словенско потекло. Сесловенската димензија на делата и учењето на Светите браќа Кирил и Методиј, Св.Климент, Св.Наум и улогата на преродбениците, нераскинливо се поврзани и длабоко вткаени во личниот и колективниот идентитет во нашите предци и во нас. Затоа, одбраната и зачувувањето на словенскиот карактер на идентитетот  е и наша обврска денес, како што била и низ вековите, бидејќи тоа не прави први меѓу словенските народи. Заради сето ова, ВМРО-Народна партија смета дека изјавата на амбасадорот не го  оспори постоењето на македонскиот идентитет со тоа што не нарече словени.

ВМРО-Народна партија најостро реагира и никогаш нема да се согласи со безобзирната пропаганда преточена во официјална државна политика што ја спроведуваат група квази историчари и самопрогласени интелектуалци, последниве 5-6 години со која се обидуваат да наметнат промена на словенскиот идентитет на македонскиот народ кој со векови опстојува, со антички.


Борците за независнот во ВМРО-ДПМНЕ станаа вазали на српската политика

vmro_np

ВМРО- Народна Партија на ветерните од ВМРО-ДПМНЕ им го честита договорот за заеднички дипломатски преставништва со Србија, што пред неколку дена беше потпишан во Скопје. 

Старите Вмроовци и искрените патриоти кои пред дваесетина години ја изборија независноста на државата, сега како членови на сегашната ВМРО-ДПМНЕ, се враќаат назад во прегратките на Србија. Тоа што југословенската УДБА со сила, не успеа да го направи со борците за независна Македонија – да ги направи вазали на српската политика, сегашната владеачка гарнитура со бенефициите што им ги овозможува  го купи нивното премолчено одобрување и ги направи слепи послушници.

ВМРО – Народна Партија, исто така, овој договор им го честита и на членовите и симпатизерите на ДУИ, и ги прашува дали се задоволни што во повеќе држави, Албанците од Македонија ќе чекаат ред и ќе поднесуваат барања и молби пред српски дипломатски службеници – на српски јазик.

ВМРО-Народна Партија ја прашува владеачката коалиција, која надворешна политика за Косово ќе ја промовираат овие заеднички дипломатски преставништва, со оглед на црвстиот став на Србија по ова прашање. Дали ова значи дека македонската влада, во која учествува и ДУИ ќе се вклучи во српското сценарио за негирање на независноста на Косово и попречување на веќе почнатите евро-атланските интеграции на ова соседна држава, која Македонија веќе ја призна.

На крај, и која политика ќе ја застапуваат овие заеднички дипломатски преставништва во врска со повеќето нерешени важни прашања кои ја кочат македонската интеграција во Европа, како на пример проблемот со името и нивните традиционални добри односи со Грција и спорот со непризнавањето на Македонската православна црква.


ВМРО-Народна партија со критика за актуелната политика на ВМРО-ДПМНЕ

mk}vmron

Почитувани,

ВМРО – Народна Партија, разочарана и длабоко загрижена од фијаското што Република Македонија како земја кандидат за алијансата го доживеа на неодамна одржаниот состанок на НАТО во Кардиф и се поизвесната катастрофална содржина во есенскиот извештај од Европската Унија, ја повикува владеачката ВМРО-ДПМНЕ да престане со оваа ирационална и алиби политика со која проблемите со кои се соочува не сака да ги реши, со тоа што однапред ги прогласува за нерешливи.

Притоа крајно неетички вината ја префрла кон другите, најчесто кон опозицијата, внатрешните домашни предавници која таа ги пронаоѓа меѓу загрижените македонски граѓани и меѓународните посредници во преговарачкиот процес. Божемната жестока одбрана на идентитетот е апсолутно непотребна, напротив, денеска сите сме сведоци дека нашиот идентитет е најзагрозен токму од погрешните политики на владеачката партија и владата. Промовирањето на сегашниот лажен и стереотипен патриотизам одамна е напуштен во ваква форма и е трансформиран во нов облик и со нови вредности на кој денес се придржуваат сите.

ВМРО – Народна Партија укажува дека проблемот со името е единствено реален и предлагаме, целокупниот потенцијал и енергија на владата да се насочи кон пронаоѓање на компромисно решение за името. Со тоа, по автоматизам веднаш стануваме полноправна членка на НАТО и добиваме датум за почеток на преговорите со ЕУ. Ова ќе обезбеди трајна безбедност, економски развој и сигурна иднина на Република Македонија.

Сегашната состојба во државата на затегнати меѓуетнички односи, социјално правна несигурност на граѓаните со највисоки стапки на невработеност и сиромаштија, огромната презадолженост, неповолните демографски движења, проблематичните односи со соседите и општата меѓународна ситуација, не дозволува да останеме надвор од колективните политичко економски и безбедносни системи во светот. Секое поинакво размислување претставува политички авантуризам кој ќе го доведе во прашање опстанокот на државата.

Со почит,

Центар за комуникации

на ВМРО-Народна партија


Страна 1 of 1812345...1015...последна »