УШТЕ ЕДЕН НЕПРИЈАТЕЛСКИ ЧИН НА СРБИЈА КОН МАКЕДОНИЈА

ВМРО-Народна партија изразува голема задоволство и ја поздравува конечната одлука на српските власти за реализација на промената на улицата во Белград, што десетици години го носеше името на големиот народен трибун Гоце Делчев.

ad283f3d-b158-4e2f-be57-446f5fa02d0b

Со овој непријателски чин кон Р.Македонија, дефинитивно паднаа маските и на виделина излезе сето лицемерие што србите долго го прикривале за да ги придобијат симпатиите од македонскиот народ. Сепак, добрата страна од сето ова е што македонските граѓани можат да извлечат поука и потрезвено да размислуваат за наводно добрите намери и симпатии што доаѓаат од Србија.

Во образложението на српските власти за причините за промена на името на улицата, се истакнува дека Гоце Делчев е бугарски деец и терорист, подржан од царскиот двор од Софија и висок функционер на ВМРО, која подоцна прерасна во организација што се бореше против српската окупација.

ВМРО-Народна партија ова го смета за голем предизвик за македонската историска, научна и академска дејност, да ја потврдат или отфрлат вистинитоста на горе наведените факти и квалификации за личноста и делото на Гоце Делчев.