ПРЕТСЕДАТЕЛ

Ljubco Georgievski

Љубчо Георгиевски

Претседател на ВМРО-Народна партија

Дата и место на раѓање:
17. 01. 1966, Штип;

Образование:
Филолошки факултет, Kатедра по општа и компаративна книжевност- Универзитет “Св. Кирил и Методиј”, Скопје;

Професионален и политички ангажман:
Потпретседател на Претседателот на Република Македонија, 1991;
Пратеник во Собранието на Република Македонија, од 1992 до 1994;
Претседател на Владата на Република Македонија, од 1998 до 2002;
Пратеник во Собранието на Република Македонија, од 2002 до 2008;

Партиски ангажман:

Претседател на ВМРО-ДПМНЕ, од нејзиното основање до мај 2003 година;

Почесен претседател на ВМРО-Народна партија од формирањето до февруари 2012 година.

Во моментов Претседател и лидер на ВМРО – Народна партија

Странски јазици: англиски.

Говори и гостувања во емисии на Претседателот и лидерот на ВМРО Народна партија.

YouTube responded to TubePress with an HTTP 410 - No longer available